Je huis of appartement verhuren: hoe begin je eraan?

Wie zijn of haar woning wil verhuren, kan dat op verschillende manieren. Zo kan je ervoor kiezen om de verhuur van jouw huis of appartement volledig zelf in handen te nemen, of je kan het verhuurproces uitbesteden aan een vastgoedmakelaar. Met deze stappen maak jij je woning klaar voor verhuur.

Inhoudstafel

Zorg ervoor dat je woning volledig in orde is

Denk je eraan om jouw huis of appartement te verhuren? Dan moet deze perfect in orde zijn. Een woning in perfecte staat kan er immers voor zorgen dat het voor jou juiste doelpubliek op jouw zoekertje reageert, alsook kan het bijdragen tot hogere huurinkomsten. Is de woning die je wil verhuren nog niet helemaal in orde? Dan is het geen slecht idee om nog voor de effectieve verhuur renovatiewerken uit te voeren. 

Tip: neem ook de EPC-waarde van jouw woning onder de loep. Zie je zaken die je zodanig kan aanpassen dat ze tot de energieprestaties van jouw huis of appartement kunnen bijdragen? Dan overweeg je best om deze ook mee op te nemen tijdens de renovatiewerken. 

Tip 2: zorg ervoor dat je over alle juiste documenten en attesten beschikt.

In volgende link lees meer je meer over hoe deze aan te vragen: Alle attesten verhuur

Bepaal een geschikte huurprijs

Jammer genoeg bestaat er geen specifieke procedure om een bedrag op de huurprijs te plakken. Toch kan je rekening houden met enkele factoren die tot de uiteindelijke prijs kunnen bijdragen: de EPC-score, de ligging, de oppervlakte en de beschikbare oppervlakte, toegang tot een terras of tuin… Elk van deze parameters kunnen al dan niet bijdragen tot een hogere huurprijs. 

Tip: houd in de berekening van de huurprijs ook rekening met de extra kosten (onroerende voorheffing, fiscaliteit, onderhoudskosten ten laste van de eigenaar…) die je als verhuurder, bij het verhuren van jouw woning, hebt.

Plaats een (online) zoekertje

Je woning verhuurklaar maken is één ding, je huis of appartement verhuurd krijgen is iets anders. Vooraleer je kan verhuren moet je namelijk bekend maken dat je jouw woning verhuurt. Dat kan aan de hand van zowel offline (zoals bijvoorbeeld in de krant), als online zoekertjes. In dat laatste geval plaats je jouw zoekertje best op een (of meerdere) digita(a)l(e) vastgoedporta(a)l(en). Wie op zulke websites op zoek gaat naar een huis of een appartement om te huren bij jou in de buurt, krijgt dan gelijk jouw woning aangeraden. Zijn er geïnteresseerden? Dan plan je een bezoekdag met ze in. 

Tip: zorg voor aantrekkelijke foto’s en een duidelijke begeleidende tekst. Hoe meer relevante informatie je meegeeft, hoe sneller geïnteresseerden ook effectief overgaan tot huren.

Plan één of meerdere bezoekdagen in

Zijn er genoeg geïnteresseerden die op je zoekertje gereageerd hebben? Organiseer dan een bezoekdag waarop ze langs kunnen komen. Om jezelf tijd te besparen plan je best verschillende bezoeken op eenzelfde dag. Is er aan het einde van de dag iemand oprecht geïnteresseerd? Dan kan je jouw zoektocht afronden! 

Zijn er meerdere geïnteresseerden? Kies er dan voor om potentiële huurders een motivatiebrief te laten schrijven. Zo hoef je niet met de natte vinger voor iemand te kiezen én heb je iemand in huis die je zelf ook vertrouwt.

Een huurder gevonden? Zet alles op papier

Verhuur je jouw woning, dan is het belangrijk om een klaar en duidelijk huurcontract op te stellen mét een gedetailleerde plaatsbeschrijving. Hieraan kunnen zowel huurder, als verhuurder zich bij een geschil vasthouden. Laat je overeenkomst daarnaast ook zeker registreren én controleer of zowel jij, als je huurder voldoende verzekerd zijn.

Te koop
Vanaf € 275.000 (excl. kosten)
Edward Poppe Woonpark - appartementen
Rommelsweg 8, 9980 Sint-Laureins
Appartement
1 - 4
Slaapkamer(s)
1 - 2
Badkamer(s)
93 - 122
m2
Bew. Oppervl.
93 - 122
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 370.000 (excl. kosten)
Edward Poppe Woonpark - woningen
Rommelsweg 10, 9980 Sint-Laureins
Huis
4
Slaapkamer(s)
1
Badkamer(s)
148 - 176
m2
Bew. Oppervl.
148 - 176
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Ibiza stijl villa's
07829 Cala Tarida, Ibiza
Villa
3
Slaapkamer(s)
2 - 3
Badkamer(s)
100
m2
Bew. Oppervl.
100
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Design appartementen
07840 Santa Eulalia, Ibiza
Appartement
1 - 4
Slaapkamer(s)
1 - 4
Badkamer(s)
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 299.000 (excl. kosten)
Villa in Calasparra
30420 Calasparra, Murcia
Villa
2 - 3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
102
m2
Bew. Oppervl.
102
m2
Bew. Oppervl.
Luxe vastgoed op Ibiza, meer dan alleen locatie en uitzicht. Vaak voorzien van geavanceerde technologieën en hoogwaardige afwerkingen....
In het bruisende Waregem, omarmd door een rijke geschiedenis en levendige gemeenschap, verrijst Villa Churchill, een parel van modern wonen....
Voor wie op zoek is naar een plek om in vastgoed te investeren, biedt Waregem een unieke mix van factoren die het overwegen...