De kogel is door de kerk: je hebt besloten om je appartement, huis of vastgoedproject te verkopen. Maar hoe pak je zo’n verkoopproces aan? Er zijn verschillende manieren waarop je de verkoop van je woning of vastgoedproject kan aanpakken. In dit artikel lichten we de mogelijkheden en de daaraan gekoppelde voor- en nadelen toe.
Inhoudstafel
Verkoop via een vastgoedmakelaar of notaris
Wil je zelf niet al te veel tijd steken in het verkopen van jouw appartement, huis of vastgoedproject, dan kan je het volledige proces uitbesteden aan een lokale vastgoedmakelaar of aan je notaris. Als experten kunnen zij zowel jou, als potentiële kopers op een professionele manier doorheen het verkoopproces loodsen. Ze geven je advies over de verkoopprijs, plannen bezoekmomenten in en finaliseren alle papierwerk.
Het voordeel? Je hoeft zelf nog bitter weinig te ondernemen. Daarnaast slagen vastgoedmakelaars of notarissen er – mede dankzij hun expertise en kennis van de lokale markt, in om jouw appartement, huis of vastgoedproject aan een hogere prijs te verkopen. De keerzijde van de medaille is dan weer dat je – afhankelijk van de regio waarin je woning of project staat – zo’n 2 tot 5% (excl. BTW) van de verkoopprijs moet afstaan.
Verkoop zonder tussenpersoon
Om kosten te besparen, kan je ervoor kiezen om de volledige verkoop (en de daaraan gekoppelde administratie en tijd) op jezelf te nemen. In dit geval komt er dus geen tussenpersoon aan te pas. Dat wil ook zeggen dat je het volledige beslissingsrecht over de verkoopprijs van je woning of project hebt. Wil je jouw appartement snel verkocht krijgen? Dan is een digitaal vastgoedportaal een van de snelste manieren om jouw huis, appartement of vastgoedproject mee in the picture te zetten. Het grote voordeel aan deze manier van verkopen is dat je er geen commissielonen op moet afstaan. Maar je staat natuurlijk wel in voor de organisatie, opvolging en administratie.
Alternatieve vormen om vastgoed te verkopen
Een verkoop op lijfrente
Wie kiest voor een verkoop op lijfrente, kiest voor een zo goed als gewone verkoop: de koper stemt in met het betalen van de vooraf bepaalde prijs die door de verkoper op het eigendom geplakt werd. Er is alleen één groot verschil: de koper betaalt de prijs niet in één keer, maar in verschillende termijnen. Dat doe hij of zij via een eenmalige betaling op akte en een ‘annuïteit’ die per maand wordt aangerekend. De verkoop op lijfrente is beperkt in tijd.
Je kan twee varianten van elkaar onderscheiden: de vrije en de bezette lijfrente:
- De bezette lijfrente: voor het geval dat de verkoper in zijn of haar eigen woning wil blijven wonen. Dankzij deze constructie behoudt hij of zij het vruchtgebruik.
- De vrije lijfrente: in dit geval kan de koper zelf meteen genieten van het aangekochte vastgoed. Dit kan vanaf het contract ondertekend is.
De bezette lijfrente is de meest voorkomende vorm.
Openbare verkoop
Een openbare verkoop wordt door je notaris georganiseerd en via allerhande offline en online kanalen gedeeld. Bij een openbare verkoop zal het huis of het appartement worden toegekend aan degene die het hoogste biedt. Dat bod kan op de zitdag, die of in het notarishuis, of op een openbare plaats plaatsvindt, worden uitgebracht.
Het grote voordeel aan deze formule is dat dit een erg transparante manier van vastgoed verkopen is, waardoor argwaan vermeden wordt. Daarnaast kan het ook zijn dat, hoe meer bieders er zijn, de uiteindelijk geboden prijs een pak hoger ligt dan de marktwaarde. Terzelfdertijd kan er ook onder de marktwaarde geboden worden, wat dan weer een nadeel is voor de verkoper, maar een voordeel voor de kopers.
Online verkopen
Naast alle hierboven vermelde vormen van fysieke vastgoed-verkopen, bestaat er ook een online manier om je vastgoed van de hand te doen. Met biddit.be breng je op een gemakkelijke manier een bod uit op het pand dat jij op het oog hebt. Bovendien staat deze vorm van verkopen onder toezicht van de behandelende notaris én is ze optimaal beveiligd.
Let wel op: indien je pand niet verkocht is, zal je als verkoper alsnog alle advertentiekosten moeten dragen.
Andere online systemen zijn de gekende vastgoedplatformen zoals Immoweb, Zimmo en Immovlan.
Het laatste vastgoednieuws? Dankzij vastgoedinsights krijg je een klare kijk op de vastgoedsector.