Investeren in vastgoed

Bij het investeren in vastgoed denk je al snel aan een appartement aan zee of een vakantiehuis in het buitenland. Maar het investeringsaanbod is uiteraard veel ruimer dan dat.

Investeren in vastgoed is een populaire keuze vanwege de stabiliteit en het potentieel rendement op lange termijn. Vastgoedinvesteringen bieden een tastbare en waardevolle activa, waardoor investeerders kunnen profiteren van zowel waardevermeerdering als inkomsten uit verhuur. Het vastgoedmarktgedrag vertoont vaak een trager en minder volatiel patroon in vergelijking met andere beleggingscategorieën, waardoor het aantrekkelijk is voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit.

Bovendien profiteren mensen die investeren in vastgoed van belastingvoordelen, zoals afschrijvingen en hypotheekrenteaftrek. Het genereren van passief inkomen door middel van huurinkomsten is een ander motief achter vastgoedinvesteringen, aangezien dit een constante stroom van inkomsten kan opleveren. Daarnaast biedt vastgoed diversificatiemogelijkheden voor beleggers die hun portefeuille willen spreiden en niet volledig afhankelijk willen zijn van de schommelingen op de aandelenmarkt.

De groeiende bevolking en toenemende vraag naar huisvesting dragen ook bij aan de aantrekkelijkheid van vastgoedinvesteringen. Voor velen is vastgoed een tastbare en begrijpelijke vorm van beleggen, wat het toegankelijk maakt voor zowel ervaren beleggers als beginners. Kortom, investeren in vastgoed combineert stabiliteit, potentieel rendement en diversificatie, waardoor het een aantrekkelijke keuze is binnen de beleggingswereld.

‘Investeringsvastgoed blijft bijzonder waardevast’

De inflatie is de voorbije decennia nog nooit zo hoog geweest als vandaag. Toch blijft binnen de huidige economische context het investeren in vastgoed als vorm van belegging nog steeds zeer interessant. ‘Vastgoed blijft een van de meeste inflatiebestendige investeringen’, verklaart Wouter Dekemel van Alides REIM.

Vastgoedaanbod in Investeringsvastgoed

Hieronder vind je een overzicht van het aanbod aan vastgoed in Investeringsvastgoed in binnen -en buitenland.

Het volledige vastgoed aanbod op Immowatchers vind je hier.

Locatie
Zoeken
Budget
Price - slider
Price - inputs

Waarom investeren in vastgoed?

Mensen investeren om verschillende redenen in investeringsvastgoed vanwege de vele voordelen die het kan bieden. Hier zijn enkele redenen waarom mensen ervoor kiezen om in vastgoed te investeren:

Kapitaalgroei

Vastgoedinvesteringen hebben het potentieel om in waarde te stijgen over de tijd. Terwijl de vraag naar vastgoed toeneemt, kunnen de prijzen stijgen, waardoor investeerders kapitaalgroei kunnen realiseren. Dit kan leiden tot winst bij de verkoop van het vastgoed op een later tijdstip.

Passief inkomen

Vastgoed kan een stabiele bron van passief inkomen bieden. Door een woning te verhuren, ontvangt de investeerder huurinkomsten op regelmatige basis. Dit inkomen kan worden gebruikt om de kosten van de investering te dekken en zelfs winst te genereren.

Diversificatie

Vastgoed kan een waardevolle aanvulling zijn op een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Het biedt een andere investeringscategorie dan bijvoorbeeld aandelen of obligaties, waardoor risico’s beter kunnen worden verspreid. Daarnaast bestaan er binnen de categorie vastgoedinvesteringen ook verschillende vormen: residentieel vastgoed, commercieel vastgoed, studentenkamers, vakantiewoningen, tweede verblijven, hotelvastgoed, exploitatievastgoed, investeren in parkings, …

Inflatiebestendigheid

Vastgoed wordt vaak gezien als een “waardeopslagmiddel” dat kan helpen om inflatie te bestrijden. In tijden van inflatie hebben vastgoedinvesteringen de neiging om in waarde te stijgen, waardoor investeerders hun koopkracht behouden.

Hier lees je de 4 redenen waarom vastgoed wordt beschouwd als inflatiebestendig: Waarom is vastgoed inflatiebestendig? 

Hefboomwerking of hefboomeffect

Een interessant aspect van vastgoedinvesteringen is het hefboomeffect. Het hefboomeffect is een belangrijk concept bij het investeren in vastgoed en verwijst naar het gebruik van vreemd vermogen, zoals een hypotheek of een bullet krediet, om een grotere investering te financieren dan wat je met eigen vermogen alleen zou kunnen doen. Dit stelt investeerders in staat om met een relatief klein eigen vermogen een groter onroerend goed te kopen. Als de waarde van het pand stijgt, kan de investeerder het pand verkopen en de hypotheek aflossen, waardoor er een aanzienlijke winst kan worden behaald. Als daarnaast, de aflossing van jouw lening lager ligt dat de huurinkomsten die je ontvangt, dan spreken we ook hier van een positief hefboomeffect.

Belastingvoordelen

In veel landen zijn er belastingvoordelen verbonden aan vastgoedinvesteringen. Denk hierbij aan hypotheekrenteaftrek, afschrijvingen op het pand en mogelijkheden om kosten te verrekenen met de huurinkomsten. Deze voordelen kunnen de netto-opbrengst van de investering vergroten.

Conclusie - Investeren in vastgoed

Het is echter belangrijk op te merken dat vastgoedinvesteringen ook risico’s met zich meebrengen, zoals marktschommelingen, onderhoudskosten, leegstand en juridische kwesties. Het is daarom essentieel om een grondige due diligence uit te voeren en deskundig advies in te winnen voordat je besluit in vastgoed te investeren.

Lees ook over de verschillende types investeringsvastgoed. 

Investeren in vastgoed
5 Redenen waarom Vastgoed in Brussel een Slimme Investering is

Op zoek naar informatie over investeren in vastgoed?

Wij kunnen jou in contact brengen met een van onze lokale partners op basis van antwoorden op een aantal vragen.

Relevante artikels over investeren in vastgoed

Hieronder vind je een overzicht van artikels over investeren in vastgoed.