Je eerste woning kopen? Dit zijn de 6 stappen.

Een woning kopen doe je niet iedere dag. Niet enkel hangt er een pittige financiële investering aan vast, ook het te doorlopen (administratieve) proces vraagt heel wat tijd en oplettendheid. Je kan je dus maar beter goed informeren. Met deze 6 stappen helpen wij je alvast op weg.

Ben je van plan om een eerste vastgoedaankoop te doen? Dan heb je heel wat knopen door te hakken. Van het kiezen van de regio en het soort vastgoed waarin je wil investeren tot het bepalen van je budget, het afsluiten van de juiste verzekeringen en het ondertekenen van het compromis. Om nog maar te zwijgen over de effectieve verhuis… Geen idee hoe je eraan moet beginnen? Lees dan verder.

Inhoudstafel

Stap 1: Bepaal je budget​

Je droomt ervan een villa met een zwembad te kopen. Maar is dat budgettair wel realistisch? Wie een woning wil kopen, bepaalt best op voorhand welk budget hij of zij er aan kan én wil spenderen. Veel van de te maken beslissingen zijn immers sterk afhankelijk van het budget dat jij ter beschikking hebt. We maken een onderscheid tussen:

 • De eenmalige aankoopkost
 • De maandelijkse oplossing

Eenmalige aankoopkost​

De eenmalige aankoopkost is het bedrag dat je bij het ondertekenen van de akte betaald. Doorgaans is dit het budget dat je zelf uit je eigen spaarpot kan betalen, zonder dat hier een derde partij moet tussenkomen. Op basis van dit budget wordt ook bepaald hoeveel je moet en mag lenen bij de bank. 

Met de volgende kosten moet je rekening houden bij je budgetberekening voor de aankoopfase: 

 • Het nodige startkapitaal (minimum 20% van de aankoopprijs)
 • Registratierechten
 • Dossierkosten van de bank
 • Verzekeringen
 • Notariskosten
 • Eventuele renovatiekosten
 • Decoratiekosten 
 • Verhuiskosten
 • Gemeenschappelijke kosten (in het geval van een appartement)
 • Het kadastraal inkomen of de onroerende voorheffing

Wil je een zo nauwkeurig mogelijk budget berekenen, dan schakel je best de hulp van je bank in. Zij bepalen namelijk hoeveel je kan lenen, alsook wat je maandelijkse aflossing zal zijn én wat de duurtijd van de afbetaling is. Pas als je alle elementen in kaart hebt, krijg je een duidelijk zicht op jouw budget.

Maandelijke aflossing​

Wie een lening aangaat, zal die aan de bank moeten terugbetalen. Uiteraard is dat bedrag te hoog om in één trek terug te betalen en zou het je ettelijke jaren kosten vooraleer je het budget bijeen gespaard hebt. Om die reden betaal je maandelijks een deeltje van het geleende bedrag af, en dat gedurende een vooraf bepaald aantal jaren. 

De berekening van dat maandelijkse bedrag wordt door je bank – en in samenspraak met jou – gedaan. In principe hangt alles af van je maandelijkse inkomsten: hoe meer je netto verdient, hoe meer je maandelijks kan afbetalen en hoe minder lang het duurt vooraleer jij het volledige bedrag kan aflossen. 

Stap 2: Zoek en vind je droomwoning​

In het vinden van jouw droomwoning kruipt heel wat tijd en vaak ook een flinke portie geduld. Wie op zoek is naar een huis of appartement, zoekt meestal binnen een specifieke regio. Uiteraard moet er allereerst vastgoed beschikbaar zijn binnen die regio. Is dat er niet, dan zijn er twee opties: wachten of binnen een nieuwe regio zoeken. 

Maar ook wanneer er wél keuzemogelijkheid is, heb je niet zomaar op 1, 2, 3 beslist. Niet alleen hangt jouw keuze voor een bepaald pand af van het beschikbare budget, ook het gevoel en de visie moet juist zitten. Niet helemaal overtuigd? Dan kijk je best nog even verder vooraleer je een finale beslissing maakt. 

Zaken waarover je voorafgaand al best even nadenkt, zijn:

 • Kies je voor nieuwbouw of wil je renoveren? 
 • Wie moet er allemaal in wonen? Enkel jij? Of een voltallig gezin?
 • Ga je voor een appartement in de stad of een huis op ‘den buiten’? 
 • Hoeveel slaap- en badkamers wil je? 
 • Verkies je de omgeving van je werk? Of wil je eerder dichterbij je familie wonen? 
 • En wat met het verkeer en het openbaar vervoer?
 • Wil je een alleenstaande woning of een rijhuis? Een tuin of een groot terras? 

Genoeg keuzemogelijkheden om je kop op te breken dus! 

Stap 3: Onderhandel over de prijs

Wie zijn of haar woning verkoopt, heeft daar steeds een prijs voor in gedachten. En hoewel de vraagprijs een richtprijs is, ben je als koper niet verplicht om het vooraf gecommuniceerde bedrag te betalen. Uiteraard wil de verkoper dat de uiteindelijke aankoopprijs zo dicht mogelijk bij de vraagprijs ligt. 

Toch is het in sommige gevallen mogelijk om de prijs tot zo’n 10 à 15% te laten dalen. Hier hangt alles af van jouw skills om te onderhandelen. Wordt je bod aanvaard, dan ben je nadien in principe verplicht om de aankoop volledig te voltrekken. Doe je dat niet, dan kan er een schadevergoeding worden aangerekend. 

Tip: doe je bod altijd schriftelijk. Hierdoor kan verwarring achteraf worden vermeden.  

Tip 2: Heb je bij het doorgeven van je bod nog geen definitief voorstel van je bank voor je hypothecaire lening? Vermeld bij je schriftelijke bod dan ook de opschortende voorwaarde.

Stap 4: sluit de juiste verzekeringen af​

Koop je een woning, dan moet je ook de nodige verzekeringen afsluiten. De schuldsaldoverzekering is er zo één – zo niet de belangrijkste – van. Deze beschermt jou en je gezin financieel indien je zou overlijden. Een tweede soort verzekering is de woningverzekering. Die is wettelijk niet verplicht, maar wordt steeds sterk aanbevolen. De woningverzekering beschermt je tegen brand, waterschede, diefstal, glasbreuken… 

Tip: vergelijk de prijzen van verschillende verzekeraars vooraleer je de knopen doorhakt. Zorg er daarnaast ook voor dat je zeker niet dubbel gedekt bent voor bepaalde risico’s.

Stap 5: ondertekenen van de compromis en de notariële akte​

Heb je de compromis, ook wel de onderhandse overeenkomst, ondertekend, dan is de uiteindelijke aankoop van je woning bijna rond. Dit document wordt zowel door jou als koper, als door de verkoper ondertekend, waarna je ermee naar je notaris kan. De tijd tussen het ondertekenen van het compromis en de uiteindelijke notariële akte bedraagt doorgaans 3, maximaal 4 maanden. 

Stap 6: are you ready to move in?​

Ziezo! Alle administratieve rompslomp omtrent de effectieve aankoop van jouw nieuwe vastgoedaanwinst is rond. Wat je nu staat te wachten? De renovatiewerken die jij graag doorgevoerd ziet. Heb je geïnvesteerd in nieuwbouw? Dan kan je gelijk intrekken en wacht je enkel nog de verhuis.

Het laatste vastgoednieuws? Dankzij Vastgoedinsights krijg je een klare kijk op de vastgoedsector.

Te koop
Vanaf € 275.000 (excl. kosten)
Edward Poppe Woonpark - appartementen
Rommelsweg 8, 9980 Sint-Laureins
Appartement
1 - 4
Slaapkamer(s)
1 - 2
Badkamer(s)
93 - 122
m2
Bew. Oppervl.
93 - 122
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 370.000 (excl. kosten)
Edward Poppe Woonpark - woningen
Rommelsweg 10, 9980 Sint-Laureins
Huis
4
Slaapkamer(s)
1
Badkamer(s)
148 - 176
m2
Bew. Oppervl.
148 - 176
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Ibiza stijl villa's
07829 Cala Tarida, Ibiza
Villa
3
Slaapkamer(s)
2 - 3
Badkamer(s)
100
m2
Bew. Oppervl.
100
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Design appartementen
07840 Santa Eulalia, Ibiza
Appartement
1 - 4
Slaapkamer(s)
1 - 4
Badkamer(s)
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 299.000 (excl. kosten)
Villa in Calasparra
30420 Calasparra, Murcia
Villa
2 - 3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
102
m2
Bew. Oppervl.
102
m2
Bew. Oppervl.
Luxe vastgoed op Ibiza, meer dan alleen locatie en uitzicht. Vaak voorzien van geavanceerde technologieën en hoogwaardige afwerkingen....
In het bruisende Waregem, omarmd door een rijke geschiedenis en levendige gemeenschap, verrijst Villa Churchill, een parel van modern wonen....
Voor wie op zoek is naar een plek om in vastgoed te investeren, biedt Waregem een unieke mix van factoren die het overwegen...