Je woning verkopen? Dit zijn de kosten

We hoeven er geen doekjes om te winden: je woning verkopen brengt een flinke duit in het zakje. Of je jouw lening nu nog moet afbetalen of niet: met een vastgoedverkoop doe je in de meeste gevallen een goede (financiële) zaak. Maar wat velen vergeten, is dat er ook kosten gepaard gaan met de verkoop van een woning. 

Inhoudstafel

Hoewel het allemaal rozegeur en maneschijn lijkt, en het dat voor een groot stuk ook wel is, kunnen er bij de verkoop van je woning alsnog enkele (al dan niet voorziene) kleine en grotere kosten uit de bus vallen. Kosten die jammer genoeg effect hebben op de totale opbrengsten van de verkoop. Idealiter breng je die mogelijke kosten vooraf al in kaart. Welke dat zijn? We sommen ze op:

Je EPC-certificaat kost geld

Wie op de uitkijk is naar een nieuwe woning, is er welbekend mee: het EPC-certificaat. Het energieprestatiecertificaat is immers verplicht voor elke woning die verkocht wordt. Maar omdat de diagnose en het bijbehorende document door experten moet worden uitgevoerd en opgemaakt, gaat er jammer genoeg ook een kostenplaatje mee gepaard. De totale kostprijs hangt in dit geval af van het type woning en de reeds beschikbare gegevens. Hoeveel het dan kost? Prijzen voor een EPC-certificaat variëren van €300 tot €800.

Is je woning wel in orde voor je hem verkoopt?

Kosten die je op voorhand niet kan inschatten, zijn bedragen die gepaard gaan met enkele broodnodige reparaties alvorens een verkoop kan plaatsvinden. Is je elektriciteit wel conform? Heb je te maken met schimmel of vocht? Een woning die in orde is, brengt doorgaans een pak meer op. Zorg er dus voor dat kleinigheden (of grotere werken) in orde zijn alvorens je jouw pand tegen een goedkopere prijs op de markt moet zetten.

Woning verkopen? Houd rekening met notariskosten

Andere, onvermijdelijke kosten zijn degene die gepaard gaan met het inroepen van een notaris. Wie een verkoopsovereenkomst sluit, moet immers alles gelegaliseerd laten registreren. En daar is een notaris voor nodig. Onder meer het honorarium van de notaris zelf, alsook de registratiekosten behoren tot deze kostenpot.

Je notariskosten berekenen? Klik hier.

Een meerwaardebelasting, wat is dat?

Beslis je jouw woning binnen de 5 jaar na de aankoop opnieuw te verkopen? Dan moet je rekening houden met een meerwaardebelasting. Dat wil letterlijk zeggen dat de meerwaarde die je aan je appartement verdient, aan 16,5% belast wordt. 

Meerwaarde = verkoopprijs – de aankoopsom (verhoogd met notariskosten, 5% meerwaarde per jaar én de kosten voor de werken door aannemers).

Kosten afhankelijk van manier van verkopen

Ook de manier van verkopen kan bijdragen tot een duurder kostenplaatje bij de verkoop van je woning. Schakel je een makelaar in? Dan zal je makelaarskosten moeten betalen. Wordt er voor een openbare verkoop gekozen, dan lopen de kosten zelfs hoger op. 

Je kan er ook voor kiezen om de volledige verkoop zelf in handen te nemen. Dat kost je een pak minder geld, maar is een stuk tijdrovender.

Wederbeleggingskosten

Ooit al gehoord van de wederbeleggingskost? Nee? Wel, wie op het moment van de verkoop van zijn of haar woning een hypothecaire lening heeft lopen, zal niet enkel het openstaande kapitaal moeten terugbetalen, maar ook een wederbeleggingskost die overeenkomt met 3 tot 6 maanden intrest. 

Lees hier meer over op welke manieren jij jouw vastgoedaankoop kan financieren.

Handlichting van de hypotheek

Een woonlening loopt gemiddeld 20 à 30 jaar. Wil je jouw woning binnen die tijd verkopen, dan zal je kosten voor een ‘handlichting van de hypotheek’ betalen. Dat is een soort notariële akte waarbij de bank waarbij je jouw lening aanging, afstand doet van de waarborg die hij je ontleende. De kost die hiervoor wordt aangerekend, bedraagt 0.7% van het ontleende bedrag.

Beslis je om ook voor je nieuwe vastgoedaankoop bij dezelfde financiële instelling te blijven? Dan kan je voor een wederopname van je woonlening gaan.

Heb je alle kosten in kaart gebracht? Dan kan je vanaf nu met een gerust hart overgaan tot de verkoop van jouw woning en alsnog het onderste uit de kan halen!

Vastgoedweetjes of vastgoednieuws? Je lees erover op vastgoedinsights.be

Te koop
Vanaf € 275.000 (excl. kosten)
Edward Poppe Woonpark - appartementen
Rommelsweg 8, 9980 Sint-Laureins
Appartement
1 - 4
Slaapkamer(s)
1 - 2
Badkamer(s)
93 - 122
m2
Bew. Oppervl.
93 - 122
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 370.000 (excl. kosten)
Edward Poppe Woonpark - woningen
Rommelsweg 10, 9980 Sint-Laureins
Huis
4
Slaapkamer(s)
1
Badkamer(s)
148 - 176
m2
Bew. Oppervl.
148 - 176
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Ibiza stijl villa's
07829 Cala Tarida, Ibiza
Villa
3
Slaapkamer(s)
2 - 3
Badkamer(s)
100
m2
Bew. Oppervl.
100
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Design appartementen
07840 Santa Eulalia, Ibiza
Appartement
1 - 4
Slaapkamer(s)
1 - 4
Badkamer(s)
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 299.000 (excl. kosten)
Villa in Calasparra
30420 Calasparra, Murcia
Villa
2 - 3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
102
m2
Bew. Oppervl.
102
m2
Bew. Oppervl.
Luxe vastgoed op Ibiza, meer dan alleen locatie en uitzicht. Vaak voorzien van geavanceerde technologieën en hoogwaardige afwerkingen....
In het bruisende Waregem, omarmd door een rijke geschiedenis en levendige gemeenschap, verrijst Villa Churchill, een parel van modern wonen....
Voor wie op zoek is naar een plek om in vastgoed te investeren, biedt Waregem een unieke mix van factoren die het overwegen...