Starten met investeren in vastgoed in 2024: zo ga je te werk

Investeren in vastgoed

 

Heb je spaarcenten op je rekening staan, maar weet je niet goed wat je ermee moet doen? Dan kan je overwegen om te investeren in vastgoed. Het is overigens bewezen dat een vastgoedinvestering nog maar een van de weinige renderende beleggingen is. Maar investeren in vastgoed, hoe begin je er nu aan?

Of investeren in vastgoed anno 2023 wel verstandig is? Je leest er hier meer over.

Inhoudstafel

1. Met welke doeleinden doe je een vastgoedaankoop?

Wie wil investeren in vastgoed heeft daar zo zijn eigen redenen voor. Enerzijds kiezen mensen voor een vastgoedaankoop wanneer ze er voldoende spaarcenten voor hebben en stilletjes aan hunkeren naar een stekje dat ook écht van hun is. Anderen hebben misschien al eerder in een eigen woning geïnvesteerd en zien een volgende vastgoedaankoop dan weer als een manier om huurrendement op te strijken.

Mensen investeren om verschillende redenen in vastgoed vanwege de vele voordelen die het kan bieden. Wij hebben enkele redenen opgelijst: Waarom mensen ervoor kiezen om in vastgoed te investeren

2. Bepaal je budget en kies voor de juiste lening

Vooraleer je jouw zoektocht naar een investering van start kan laten gaan, breng je best in kaart hoe je er financieel voor staat. Om te achterhalen wat je zelf financieel aankan en hoeveel je daarbovenop kan lenen of wat je maandelijks zal moeten afbetalen, maak je het beste een afspraak bij de bank of een onafhankelijk kredietmakelaar. 

Hoewel je waarschijnlijk al aangesloten bent bij een bepaalde bank, is het niet onbelangrijk om je ook eens bij andere financiële instituten te gaan informeren. Niet elke bank geeft namelijk een lening tegen dezelfde voorwaarden. Zo kan bij bank A de rentevoet een pak hoger liggen dan bij bank B, ben je bij de ene bank verplicht om naast je lening ook allerlei verzekeringen aan te gaan of kan je bij de andere bank een pak meer geld lenen. 

Bovendien zijn er ook meerdere manieren om te lenen dan het klassieke woonkrediet. Raadpleeg je dus over de verschillende mogelijkheden en laat je op de juiste manier begeleiden naar de meest voordelige financiële steun.

3 Soorten leningen die jij kan aangaan om vastgoed mee te financieren.

3. Van bod tot akte

3.1 Hoe breng je een bod uit?

Heb je een huis of een appartement gevonden waarover je razend enthousiast bent? En past het dan ook nog eens binnen je budget? Dan breng je best zo snel mogelijk een bod uit. Maar hoe gaat dat nu eigenlijk in z’n werk? 

Een bod uitbrengen is niet moeilijk, maar wel erg spannend. Want wanneer je een bod uitbrengt, zijnde het via telefoon, mail of mondeling, is je afspraak in principe bindend. Om misverstanden te vermijden, zet je daarom best alles in een netjes uitgeschreven document. Naast het bod komen ook je adres, de geldigheidsduur van je bod, je contactgegevens en nog heel wat andere gegevens op het document te staan. 

Bovendien neem je er ook je opschortende voorwaarden in op. Een veelvoorkomend voorbeeld van die laatste is dat de verkoop niet kan doorgaan indien je als koper dan toch geen lening van de bank krijgt. De opschortende voorwaarde dient als een soort verzekering dat je niets moet neerleggen als je het ook niet hebt. 

3.2 Wat is een compromis?

Eens er een akkoord gegeven is op je bod, dan is deze verkoop in principe gesloten en kan je niet meer terug. Als bewijs voor de verkoop wordt het compromis opgesteld. Hierin staan alle verkoopdetails (bv. zonnepanelen zijn inclusief, garagebox behoort niet tot de verkoopprijs…) vermeld. Op deze manier kan discussie worden vermeden. 

3.4 Wat is een akte?

De akte behoort tot de derde en laatste fase van het verkoopproces. Het houdt alle handelingen, gebeurtenissen, verklaringen en feiten in. Dit document wordt opgesteld door bevoegd openbaar eigenaar zoals een notaris of rechter. Een dit document door de kopers, alsook de verkopers ondertekend is, is de verkoop van het huis of appartement in kwestie volledig rond.

4. Belastingen op het bezit van een investeringsvastgoed

Wie denkt dat hij of zij geen financiële investeringen meer moet doen na het neerleggen van het budget voor de vastgoedaankoop en het finaliseren van de lening, heeft het jammer genoeg mis. 

Wie een vastgoedinvestering doet, moet ook registratiebelastingen betalen. Bovendien wordt je als vastgoedeigenaar ook belast. Koop je nieuwbouw? Dan zal je hierop BTW moeten betalen. En dan zijn er ook nog de grondlasten en de eventuele tweedeverblijfstaks in het geval dat je een woning koopt die niet je hoofdverblijfplaats wordt.

4.1 Onroerende voorheffing

De grondlasten of onroerende voorheffing wordt gebaseerd op het geïndexeerde kadastraal inkomen van jouw huis of appartement. De basis daarvan wordt berekend door het Vlaamse gewest, het bedrag wordt door de provincie of de gemeente waarin je pand zich bevindt, gefinaliseerd.

4.2 Tweedeverblijfstaks

Heb je een huurder voor je aangekochte huis of appartement? Dan laat je deze er zich best domiciliëren. De reden hiervoor is dat wanneer je huurder er zijn domicilie heeft, je geen tweedeverblijfstaks op moet betalen. 

5. Personenbelasting

Elk vastgoedpand waarover je beschikt en dat niet je persoonlijke gezinswoning is, moet je verplicht aangeven op je persoonlijke belastingaangifte. Woon je hier zelf in of laat je er een huurder in wonen, dan zal je belast worden op het kadastraal inkomen, verhoogd met 40%.

Kies je ervoor op je investering te verhuren voor professionele doeleinden zoals kantoren of een winkelruimte, dan zal je belast worden op het netto onroerend inkomen. Deze staan ook wel beter gekend als de werkelijke huurinkomsten. Hierbij wordt ook een forfaitair bedrag aan kosten afgetrokken.

6. Ga de juiste verzekeringen aan

Nog een laatste element wat je op je checklist bij de aankoop van vastgoed moet plaatsen, is het aangaan van de juiste verzekeringen. 

In principe is een verzekering voor je woning niet verplicht. Althans, tenzij je een lening aangaat bij de bank. Uiteraard willen zij voor de volle 100% inzetten op de veiligheid van de woning waarin zij in se ook mee investeren. Daarom vragen banken je steeds een brandverzekering (of een woonverzekering) aan te gaan, alsook zal je een schuldsaldoverzekering moeten afsluiten. 

Deels dragen deze verzekeringen dan ook bij tot de uiteindelijke lening die je wil afsluiten en de eraan verbonden voordelen. Je kan hierbij zelf kiezen of je deze bij de bank waar je jouw lening hebt aangevraagd afsluit, of bij een externe verzekeraar.

Vastgoed - Investeringsaanbod

Ons volledig investeringsaanbod is te vinden in volgende link: beleggingsvastgoed

investeren, investeren in vastgoed
Te koop
Vanaf € 275.000 (excl. kosten)
Edward Poppe Woonpark - appartementen
Rommelsweg 8, 9980 Sint-Laureins
Appartement
1 - 4
Slaapkamer(s)
1 - 2
Badkamer(s)
93 - 122
m2
Bew. Oppervl.
93 - 122
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 370.000 (excl. kosten)
Edward Poppe Woonpark - woningen
Rommelsweg 10, 9980 Sint-Laureins
Huis
4
Slaapkamer(s)
1
Badkamer(s)
148 - 176
m2
Bew. Oppervl.
148 - 176
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Ibiza stijl villa's
07829 Cala Tarida, Ibiza
Villa
3
Slaapkamer(s)
2 - 3
Badkamer(s)
100
m2
Bew. Oppervl.
100
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Design appartementen
07840 Santa Eulalia, Ibiza
Appartement
1 - 4
Slaapkamer(s)
1 - 4
Badkamer(s)
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 299.000 (excl. kosten)
Villa in Calasparra
30420 Calasparra, Murcia
Villa
2 - 3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
102
m2
Bew. Oppervl.
102
m2
Bew. Oppervl.
Luxe vastgoed op Ibiza, meer dan alleen locatie en uitzicht. Vaak voorzien van geavanceerde technologieën en hoogwaardige afwerkingen....
In het bruisende Waregem, omarmd door een rijke geschiedenis en levendige gemeenschap, verrijst Villa Churchill, een parel van modern wonen....
Voor wie op zoek is naar een plek om in vastgoed te investeren, biedt Waregem een unieke mix van factoren die het overwegen...