Een huis of appartement huren: 6 factoren waarmee je rekening moet houden.

Ben je afgestudeerd en is het eindelijk tijd om het ouderlijke nest te verlaten? Dan ben je vast op zoek naar een appartement of een huis om te huren! En hoewel op je eentje gaan wonen een positieve uitdaging is, komt er vaak meer bij kijken dan je initieel dacht. Met deze 6 tips blijf jij alvast gespaard van een flinke portie stress.

Inhoudstafel

Tip 1: breng het totale kostenplaatje in kaart

Ben je van plan een appartement of een huis te huren? Dan breng je vooraleer je jouw effectieve zoektocht start, best jouw beschikbare maandelijkse budget in kaart. Hoeveel verdien je en welk deel van je inkomsten wil je besteden aan je huur opdat je wel nog comfortabel kan leven? Pas als je dit budget in kaart hebt, kan je op zoek gaan naar het voor jou geschikte stekje.

Bij bovenstaande berekening breng je ook best jouw bijkomende kosten mee in kaart: een vooraf te betalen huurwaarborg, verzekeringen, elektriciteit en/of gas, internet, televisie, water… Er zijn heel wat meer kosten waarmee je rekening mee moet houden louter dan enkel je huurprijs.

Tip 2: wees realistisch en kies voor iets wat binnen je budget past

Dromen mag, maar je acties mogen niet onrealistisch (voor dat bepaalde moment) zijn. Een oud herenhuis huur je jammer genoeg niet met je allereerste loon. Ook een woning huren die aan de andere kant van het land ligt ten opzichte van de werkplaats waar je dagelijks naartoe moet, is maar weinig realistisch. Leg de lat dus niet te hoog. Je eerste huurwoning is immers niet de plek waar je voor de rest van je leven zal verblijven. Kies dus voor een appartement of huis dat binnen je budget past.

Tip 3: ga alles na

Heb je een duidelijke interesse in het huren van een specifiek huis of een appartement? Dan plan je een bezoekmoment in om dat pand te gaan bekijken. Bij zo’n bezoek is het belangrijk om het pand grondig én kritisch te bekijken. De volgende zaken neem je best onder de loep:

  • Of ramen en deuren goed afsluitbaar zijn 
  • Lekkende kranen of verstopte afvoeren
  • Is de elektriciteit comform en de elektriciteitskast in orde?
  • Verlichtingspunten
  • Het aantal stopcontacten
  • Straatlawaai
  • Gekke geurtjes

Loop je toch tegen iets aan? Informeer je dan bij de verhuurder en laat alles goed noteren of vraag hem of haar om de mankementen te repareren.

Tip 4: lees je huurcontract grondig na

Je huurcontract tekenen zonder de kleine lettertjes te lezen? Geen goed idee. Zorgt dat je alle opgenomen elementen goed begrijpt en lees alle neergeschreven afspraken grondig door.  Zo bega je geen vergissingen en heeft de verhuurder geen enkele reden tot klagen. Of omgekeerd: zo kan je bij problemen altijd terugvallen op de neergeschreven afspraken. 

Tip 5: is alles correct aangesloten?

Iets wat maar weinig verhuurders zelf doen, is het aansluiten van gas, elektriciteit, water, internet… Dit zijn zaken waarvoor je dus zelf voor de aansluiting moet zorgen, alsook waarvoor je de kosten zelf moet dragen. Neem dus tijdig contact op met leveranciers. Het duurt namelijk even vooraleer je een afspraak met hen kan inplannen. Op die manier hoef je niet al te veel meer te regelen op het moment dat je er effectief gaat wonen.

Tip 6: ben je al verzekerd?

Dat het appartement of het huis waarin je gaat wonen tiptop in orde staat, wil jammer genoeg niet zeggen dat je voor onvoorziene schadegevallen en andere uitdagingen kan komen te staan. Daarom is het dan ook belangrijk om je goed te laten verzekeren. Een brandverzekering en een familiale verzekering zijn er zo twee die je best afsluit. Benieuwd naar welke verzekeringen jij nog kan aangaan? Spreek dan een verzekeringsagent aan. 

Eens je elk van bovenstaande tips voor jezelf in kaart hebt, ben je helemaal klaar om in te trekken in je allereerste eigen huurwoning. En nu: genieten van de vrijheid!

Het laatste vastgoednieuws? Dankzij VastgoedInsights krijg je een klare kijk op de vastgoedsector. Lees verder.

Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Ibiza stijl villa's
07829 Cala Tarida, Ibiza
Villa
3
Slaapkamer(s)
2 - 3
Badkamer(s)
100
m2
Bew. Oppervl.
100
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Design appartementen
07840 Santa Eulalia, Ibiza
Appartement
1 - 4
Slaapkamer(s)
1 - 4
Badkamer(s)
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 299.000 (excl. kosten)
Villa in Calasparra
30420 Calasparra, Murcia
Villa
2 - 3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
102
m2
Bew. Oppervl.
102
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 459.950 (excl. kosten)
Villa in San Pedro del Pinatar
30740 San Pedro del Pinatar, Murcia
Villa
3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
279
m2
Bew. Oppervl.
279
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 218.000 (excl. kosten)
Nieuwbouwappartement in Los Alcázares
Calle Infanta Elena, 30710 Los Alcázares
2 - 3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
83
m2
Bew. Oppervl.
83
m2
Bew. Oppervl.
Luxe vastgoed op Ibiza, meer dan alleen locatie en uitzicht. Vaak voorzien van geavanceerde technologieën en hoogwaardige afwerkingen....
In het bruisende Waregem, omarmd door een rijke geschiedenis en levendige gemeenschap, verrijst Villa Churchill, een parel van modern wonen....
Voor wie op zoek is naar een plek om in vastgoed te investeren, biedt Waregem een unieke mix van factoren die het overwegen...