Over Spanje

Ontdek hier alles wat je moet weten over vastgoed in Spanje

Waarom kiezen voor Spanje?

Vastgoed in Spanje

Spanje, met zijn onweerstaanbare aantrekkingskracht, biedt een schat aan redenen om het te beschouwen als een begeerde woonbestemming. De overvloedige zonneschijn die het land meer dan 300 stralende dagen per jaar schenkt, maakt het tot een paradijs voor liefhebbers van het buitenleven. Of je nu van de zon houdt, van stranden en bergen, of van historische bezienswaardigheden en musea, Spanje heeft voor ieder wat wils.

Vastgoed in Spanje

Naast de natuurlijke pracht heeft Spanje een diepe culturele rijkdom die wordt gevierd via bruisende festivals, culinaire verfijningen, betoverende flamenco-muziek en schitterende kunst. De rijke historie van het land is overal voelbaar en dient als een bron van inspiratie voor velen.

Wat Spanje nog aantrekkelijker maakt, is de variëteit aan landschappen en levensstijlen. Van dynamische steden zoals Madrid en Barcelona tot rustige kustdorpen en idyllische plattelandsscènes, Spanje biedt een plek voor elke smaak. De eilanden, zoals de Balearen en de Canarische Eilanden, bieden een unieke levensstijl te midden van adembenemende stranden. Samengevoegd met wereldberoemde gerechten, een uitstekende levenskwaliteit en de handige EU-lidmaatschap van Spanje, vormt dit land een onweerstaanbare bestemming voor diegenen die zon, cultuur en avontuur zoeken. Of je nu streeft naar het bruisende stadse leven, kustontspanning of onderdompeling in rijke geschiedenis en tradities, Spanje heeft voor elk wat wils.

Vastgoed in Spanje

Het Klimaat

Het Spaanse klimaat wordt gekenmerkt door zijn diversiteit en varieert sterk over het gehele land, dankzij zijn uitgestrekte geografie.

Over het algemeen kan Spanje worden onderverdeeld in verschillende klimaatzones.

Aan de mediterrane kust, inclusief populaire bestemmingen zoals Barcelona en Valencia, heerst een mediterraan klimaat met milde, vochtige winters en warme, droge zomers.

In het binnenland van Spanje, zoals Madrid, heerst een continentaal klimaat met hete zomers en koude winters, terwijl in het noorden, zoals in Galicië, een zeeklimaat te vinden is met milde temperaturen en overvloedige regenval gedurende het hele jaar.

De Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan hebben een subtropisch klimaat met milde temperaturen en weinig neerslag.

La Gomera 10 2 scaled
Vastgoed in Spanje

De zuidelijke regio’s van Spanje, waaronder Andalusië, staan bekend om hun hete, droge zomers en milde winters, wat resulteert in een woestijnklimaat in sommige delen. Over het algemeen kan Spanje worden omschreven als een land met een gevarieerd klimaat, waar bezoekers kunnen genieten van zowel zonnige stranden als bergachtige sneeuwparadijzen, afhankelijk van de gekozen bestemming en het seizoen.

Wetgeving rond vastgoed

Het kopen van vastgoed in Spanje als buitenlander is een aantrekkelijke optie voor velen, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke wetgeving en vereisten die van toepassing zijn. Spanje heeft de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om de vastgoedmarkt voor buitenlanders toegankelijker te maken, en deze maatregelen zijn gunstig voor investeerders en kopers uit het buitenland. Hier is een overzicht van de belangrijkste aspecten van de wetgeving rond vastgoed kopen in Spanje:

Identificatienummer

Als buitenlandse koper in Spanje moet je een fiscaal identificatienummer aanvragen, bekend als het NIE (Número de Identificación de Extranjero). Dit nummer is essentieel voor alle financiële transacties in Spanje, inclusief vastgoed aankopen.

Aankoopproces

Het aankoopproces van vastgoed in Spanje vereist doorgaans de hulp van een notaris en een advocaat. De notaris speelt een cruciale rol bij het verifiëren van de eigendomsdocumenten en het opstellen van de akte van eigendomsoverdracht. Een advocaat kan helpen bij het beoordelen van de juridische aspecten van de transactie en zorgen voor een vlotte aankoop.

Eigendomsregistratie

Het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat het onroerend goed correct is geregistreerd in het Registro de la Propiedad (Kadaster) en dat er geen openstaande schulden of juridische problemen zijn die de eigendomsoverdracht kunnen belemmeren.

Belastingen

Bij vastgoed aankopen in Spanje moeten buitenlandse kopers rekening houden met verschillende belastingen, waaronder de overdrachtsbelasting (Impuesto de Transmisiones Patrimoniales) of de BTW (IVA) op nieuwbouwprojecten. Daarnaast zijn er jaarlijkse belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (Impuesto sobre Bienes Inmuebles) en de vermogenswinstbelasting (Impuesto sobre la Renta de No Residentes) die van toepassing kunnen zijn.

Eigendomsrechten

In Spanje genieten buitenlandse kopers dezelfde eigendomsrechten als Spaanse burgers. De eigendomsrechten worden beschermd door de Spaanse wet, en je kunt het onroerend goed verhuren, doorverkopen of erven zoals je dat wilt.

Spaanse hypotheek

Als je overweegt om een hypotheek af te sluiten voor de aankoop van vastgoed in Spanje, is het belangrijk om te weten dat er specifieke hypotheekvoorwaarden en eisen zijn voor niet-Spaanse ingezetenen. Een goede kennis van de Spaanse taal kan van pas komen bij het begrijpen van de voorwaarden van de hypotheekovereenkomst.

 Het is van groot belang om juridisch advies in te winnen en de nodige due diligence te doen voordat je vastgoed in Spanje koopt. De wetgeving en regelgeving kunnen variëren afhankelijk van de regio en de aard van het vastgoed, dus het is verstandig om deskundig advies in te winnen om mogelijke valkuilen te vermijden. Het kopen van vastgoed in Spanje als buitenlander kan een lonende investering zijn, maar het is cruciaal om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn.

Vastgoedaanbod in Spanje

Hieronder vind je een overzicht van het aanbod aan vastgoed in Spanje.
Vastgoed in Spanje

Op zoek naar vastgoed in Spanje of ergens anders?

Wij kunnen jou in contact brengen met een van onze lokale partners op basis van antwoorden op een aantal vragen.

Relevante artikels over Spanje

Hieronder vind je een overzicht van artikels over Spanje.