Zorgeloos vastgoed kopen in Spanje

Spanje is al lang een favoriete bestemming voor mensen die op zoek zijn naar een tweede huis in het buitenland. Met zijn prachtige stranden, mediterrane klimaat, bruisende cultuur en gastvrije bevolking, biedt het land veel mogelijkheden voor een geweldige tweede verblijfervaring.

5 tips voor een zorgeloze vastgoedaankoop in Spanje

Als je overweegt om vastgoed in Spanje te kopen, zijn hier 5 essentiële tips om je op weg te helpen:

1. Doe je onderzoek:

Voordat je in het avontuur van het kopen van een tweede huis in Spanje duikt, is het van cruciaal belang om grondig onderzoek te doen. Leer over de verschillende regio’s en steden in Spanje en identificeer welke het beste bij jouw wensen en levensstijl passen. Elk gebied heeft zijn eigen charme en kenmerken, variërend van bruisende kustplaatsen tot rustige plattelandsdorpjes. Overweeg factoren zoals het klimaat, de nabijheid van voorzieningen, de lokale cultuur en tradities, en eventuele taalbarrières. Het is ook verstandig om je in de lokale vastgoedmarkt te verdiepen en te kijken naar trends in prijzen en beschikbaarheid.

2. Betrek een vastgoedmakelaar gespecialiseerd in Spaans Vastgoed:

Een lokale makelaar kan van onschatbare waarde zijn bij het vinden van je droomwoning in Spanje. Een betrouwbare en ervaren makelaar kan je begeleiden bij het hele aankoopproces en je helpen bij het vinden van woningen die aan jouw criteria voldoen. Ze kennen de lokale markt, de regelgeving en kunnen je ook helpen met juridische en administratieve aspecten. Let er wel op dat je een erkend vastgoedmakelaar kiest die aangesloten is bij een professionele vereniging zoals de GIPE (Gestor Intermediario en Promociones de Edificaciones) of APIAL (asociacion de agentes de la propieded inmobiliaria y agentes inmobiliariaos de la provincia de alicante). 

3. Budget en extra kosten:

Stel een realistisch budget op voor je tweede verblijf in Spanje en houd rekening met alle bijkomende kosten. Naast de aankoopprijs van het onroerend goed moet je rekening houden met belastingen, notariskosten, registratiekosten en eventuele advocaatkosten. Als je van plan bent het pand te verhuren wanneer je er niet bent, moet je ook denken aan beheerskosten, onderhoud en advertentiekosten voor vakantieverhuur. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van de totale kosten voordat je een definitieve beslissing neemt.

Vermogensbelasting Spanje

Een belasting op je totale vermogen? Dat kennen we in België niet. Nochtans bestaat het in veel landen wél. In Spanje heet die vermogensbelasting de impuesto sobre partimonio. Die bestaat al sinds 2012 en geldt niet enkel voor Spaanse inwoners, ook de circa 60.000 Belgen die een buitenverblijf in het land, op de Balearen of de Canarische eilanden hebben, moeten eraan bijdragen. Althans, als zijn of haar woning meer dan €700.000 waard is.

Toch legt niet elke regio in Spanje de vermogingsbelasting op. Sommigen leggen het dan weer wel op, maar onder andere voorwaarden. Meer weten over de vermogensbelasting? Je leest er hier over. 

4. Bezoek potentiële woningen in persoon:

Hoewel online onderzoek een goed begin is, is het cruciaal om potentiële woningen in Spanje persoonlijk te bezoeken voordat je een beslissing neemt. Foto’s en beschrijvingen kunnen soms misleidend zijn, dus het is belangrijk om de omgeving te verkennen en de buurt te ervaren. Plan meerdere bezichtigingen en neem de tijd om de verschillende aspecten van elk pand te evalueren. Houd ook rekening met de nabijheid van voorzieningen zoals supermarkten, medische faciliteiten en recreatieve activiteiten.

5. Leer over lokale regelgeving:

Elke regio in Spanje heeft zijn eigen specifieke regels en voorschriften met betrekking tot vastgoedtransacties. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van alle lokale wetten en voorschriften die van toepassing zijn op de aankoop van onroerend goed. Zoek bijvoorbeeld uit of er beperkingen zijn voor buitenlandse kopers en welke vergunningen er nodig zijn voor bepaalde soorten woningen. Een advocaat met expertise in vastgoedrecht kan je hierbij helpen en ervoor zorgen dat alles juridisch in orde is.

Met deze 5 tips in gedachten, ben je goed op weg naar het vinden van jouw ideale tweede verblijf in het prachtige Spanje. Onthoud dat het aankoopproces tijd kan kosten, maar met geduld en deskundig advies kan het een lonende en opwindende ervaring zijn.

Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Ibiza stijl villa's
07829 Cala Tarida, Ibiza
Villa
3
Slaapkamer(s)
2 - 3
Badkamer(s)
100
m2
Bew. Oppervl.
100
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Design appartementen
07840 Santa Eulalia, Ibiza
Appartement
1 - 4
Slaapkamer(s)
1 - 4
Badkamer(s)
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 299.000 (excl. kosten)
Villa in Calasparra
30420 Calasparra, Murcia
Villa
2 - 3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
102
m2
Bew. Oppervl.
102
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 459.950 (excl. kosten)
Villa in San Pedro del Pinatar
30740 San Pedro del Pinatar, Murcia
Villa
3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
279
m2
Bew. Oppervl.
279
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 218.000 (excl. kosten)
Nieuwbouwappartement in Los Alcázares
Calle Infanta Elena, 30710 Los Alcázares
2 - 3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
83
m2
Bew. Oppervl.
83
m2
Bew. Oppervl.
Luxe vastgoed op Ibiza, meer dan alleen locatie en uitzicht. Vaak voorzien van geavanceerde technologieën en hoogwaardige afwerkingen....
In het bruisende Waregem, omarmd door een rijke geschiedenis en levendige gemeenschap, verrijst Villa Churchill, een parel van modern wonen....
Een wereld van comfort en moderne elegantie met Residentie Marguerite, een vastgoedproject van Lintoo Projects in Passendale....