Wat is het verschil tussen een serviceflat en een assistentiewoning?

Je herkent het misschien, jouw huis of appartement (of dat van jouw ouders), wordt te groot en er is meer en meer nood aan (professionele) begeleiding. Dus begin je te zoeken naar oplossingen. In de eerste plaats grijp je naar het idee van een assistentiewoning of serviceflat. Maar is dit hetzelfde? Of zijn er verschillen?

Er circuleren vandaag heel wat termen. Denk maar aan assistentiewoning, zorgflat, pensioenflat of serviceflat. En eigenlijk is er maar één officiële benaming: erkende assistentiewoning.

Het grote verschil is dat een serviceflat niet moet voldoen aan bepaalde wettelijke minimumvereisten terwijl een erkende assistentiewoning hier wel aan moet voldoen. Wil dit zeggen dat een serviceflat daarom niet geschikt is om als 65-plusser daarin te gaan wonen? Zeker niet. Er zijn wel degelijk serviceflats waar het zeer aangenaam wonen is en de nodige zorg zeker ook mogelijk is.

Het verschil tussen een serviceflat en een assistentiewoning ligt voornamelijk in de aangeboden diensten en zorgondersteuning. Wij somden de belangrijkste verschillen tussen beide hieronder op.

Serviceflat

Wooncomfort

Een serviceflat is een zelfstandige wooneenheid die vaak is ontworpen voor senioren of mensen met een verminderde mobiliteit. Het is een volwaardige flat met een eigen keuken, badkamer, woonkamer en slaapkamer.

Geen Zorgondersteuning

In een serviceflat is er over het algemeen geen permanente zorgondersteuning aanwezig. Bewoners kunnen volledig onafhankelijk leven en zelf hun dagelijkse activiteiten beheren.

Gemeenschappelijke Diensten

Bewoners van een serviceflat hebben meestal toegang tot gemeenschappelijke voorzieningen en diensten, zoals een restaurant, recreatieruimtes, fitnessfaciliteiten en sociale activiteiten.

Optionele Diensten

Hoewel er geen permanente zorgdiensten zijn, kunnen sommige serviceflats optionele diensten aanbieden, zoals huishoudelijke hulp, maaltijdservice en noodoproepsystemen voor noodsituaties.

Assistentiewoning

Zorgondersteuning

Een assistentiewoning is ook een zelfstandige wooneenheid, maar het belangrijkste verschil ligt in de aanwezigheid van zorgondersteuning. Assistentiewoningen zijn ontworpen om senioren een veilige omgeving te bieden met 24/7 zorgdiensten beschikbaar in geval van nood.

Personeel en Zorg

In een assistentiewoning zijn er zorgprofessionals aanwezig of beschikbaar op afroep om hulp te bieden bij dagelijkse activiteiten zoals persoonlijke verzorging, medicatiebeheer en andere zorgbehoeften.

Zorg op Maat

De zorgondersteuning in een assistentiewoning kan worden aangepast aan de individuele behoeften van elke bewoner, waardoor een persoonlijk zorgplan mogelijk is.

Vrije Keuze

Hoewel bewoners van een assistentiewoning toegang hebben tot zorgondersteuning, behouden ze hun volledige vrijheid en autonomie. Ze kunnen ervoor kiezen om bepaalde diensten te gebruiken op basis van hun behoeften.

Het belangrijkste doel van zowel serviceflats als assistentiewoningen is om senioren een comfortabele en veilige leefomgeving te bieden. Het verschil ligt in de mate van zorgondersteuning die beschikbaar is in een assistentiewoning, terwijl serviceflats zich meer richten op zelfstandigheid en gemeenschapsvoorzieningen.

Vastgoedaanbod - Assistentiewoningen of Serviceflats

Ons volledig aanbod van assistentiewoningen of serviceflats is te vinden in volgende link: Overzicht Assistentiewoningen of Serviceflats

Te koop
Vanaf € 800.000 (incl. kosten)
Edition Zoute
Fort St. Pol, 8300 Knokke-Heist
1 - 2
Slaapkamer(s)
1
Badkamer(s)
Op aanvraag
Bew. Oppervl.
Op aanvraag
Bew. Oppervl.
Investeren in een assistentiewoning in België biedt een scala aan voordelen, een stabiele en groeiende markt, aantrekkelijke rendementen....
Serviceflats, pensioenflats en assistentiewoningen bieden ouderen zelfstandigheid met nodige ondersteuning....
Assistentiewoning, ook bekend als serviceflats, zijn ontworpen om ouderen en mensen met een zorgbehoefte een veilige en ondersteunende woonomgeving te bieden....