Wie voor het eerst een appartement of een huis wil huren, denkt vaak dat hij enkel de huurprijs tot zijn kostenplaatje moeten rekenen. Toch zijn er een pak meer kosten aan huren verbonden dan je zou denken. Welke die kosten zijn, lees je hieronder.
Inhoudstafel
Hoe breng je jouw budget in kaart?
Vooraleer je een huis of een appartement huurt, moet je weten aan welk maandelijks budget je überhaupt kan huren. Pas eens je dat inzichtelijk hebt, kan je beginnen met je zoektocht naar de ideale woning.
Waar velen nog de fout maken, is dat ze enkel en alleen rekening houden met de effectieve huurkost. Echter zijn er in de realiteit een pak meer kosten waarmee je rekening moet houden vanaf je het ouderlijke nest verlaat en op je eentje gaat wonen. Kosten die wel eens een grote hap uit je totale beschikbare budget kunnen nemen. Die kosten onderscheiden we in eenmalige (huurwaarborg, interieurkosten…) en maandelijkse kosten (huur, verzekeringen, gas, elektriciteit…).
Pas eens je alle elementen mee in kaart hebt gebracht, krijg je en duidelijk en bovenal realistisch beeld op hetgeen jij maandelijks (of eenmalig) zal moeten afstaan.
Eenmalige vs. maandelijkse kosten
Eenmalige kosten
Er zijn (slechts) enkele soorten eenmalige kosten waarmee je rekening moet houden wanneer je een appartement of een huis huurt. Daartoe behoren je huurwaarborg, de verhuiskosten en het te voorziene budget om je interieur mee vorm te geven. Voor deze kosten heb je dus op voorhand best al wat bijeen gespaard.
Je huurwaarborg
Een huurwaarborg is iets wat je betaalt bij de ondertekening van je huurcontract. Dit bedrag bedraagt doorgaans 2 à 3 maanden huur en wordt op een derdenrekening ondergebracht. In principe wordt aan deze som niet geraakt, tenzij je als huurder voor schade aan je huurwoning zorgt. Draag je niet goed zorg voor je huurwoning, dan kan de verhuurder een deel van de gestorte waarborg inhouden en gebruiken voor het oplappen van de woning.
Zijn er geen onvoorziene kosten, dan krijg je het volledige bedrag aan het einde van je huurtermijn volledig teruggestort.
Verhuiskosten
Heb je veel te verhuizen? Dan heb je allicht een groter voertuig nodig om je spullen in te transporteren. Woon je daarenboven op een hoger verdiep? Dan kan een lift ook van pas komen.
Interieurkosten
Het leuke aan verhuizen is dat je jouw nieuwe stekje volledig naar jouw voorkeuren en smaak kan inrichten. Maar aan interieurinrichting hangt uiteraard ook een kostenplaatje vast. Breng dus vooraf in kaart welke meubels en woonaccessoires jij in huis wil halen en plak een maximumbudget op je interieurinvesteringen.
Maandelijkse kosten
Het budget voor eenmalige kosten heb je nodig om effectief aan je huuravontuur te beginnen. Maar ook maandelijks gaat er een budget de deur uit. Al te vaak wordt de fout gemaakt om ervan uit te gaan dat de maandelijkse kosten stoppen bij het betalen van de huur. Fout! Ook je maandelijkse voorschotten voor gas, elektriciteit en/of water komen erbij, alsook je verzekeringen en de onderhoudskosten. Je rekent je maandelijks budget dus best wat ruimer.
Huurprijs
De huurprijs is de maandelijkse prijs die je betaalt om in je huurwoning te wonen.
Voorschot voor gas, elektriciteit en/of water
Een huishouden draait op gas, elektriciteit en ook (warm) water. Wil je jouw woning verwarmen, lichten laten branden of een warme douche kunnen nemen? Dan zal je daarvoor een abonnement moeten aangaan. Afhankelijk van de grootte van jouw woning, alsook van de regio én de leverancier zal je hier een bepaald budget per maand aan moeten afstaan.
Internet, televisie en telefonie
Wie van thuis uit wil werken of ‘s avonds gezellig in de zetel wil genieten van een goede film, heeft internet en/of een televisie met kabel nodig. Ook daarvoor moet je een abonnement aangaan waar je maandelijks een bedrag voor neerlegt.
Gemeenschappelijke kosten
De gemeenschappelijke kosten zijn de kosten die zowel jij, als de medebewoners in het appartementsgebouw waarin je woont, betalen. Voorbeelden hiervan zijn: het onderhoud van de lift, het kuisen van de gang, de conciërge…
Verzekeringen
Het aangaan van de juiste verzekeringen is zowel in het geval van huren als kopen, cruciaal. Ook al ben je voorzichtig en zorgzaam, toch kunnen er zich (kostelijke) onvoorziene omstandigheden voordoen. Met de juiste verzekering hoef jij je daar echter financieel maar weinig van aan te trekken. Een door vele verhuurders verplichte verzekering is de brandverzekering.
De budgetinschatting: een lastige oefening
Hoewel de bijkomende kosten voor het huren van vastgoed voor bijna iedereen dezelfde zijn, is het onmogelijk om hierop een vast budget te plakken. Elke woning heeft namelijk zijn eigen karakteristieken, alsook hangt de mate van bepaalde kosten sterk af van de regio waarin een pand gelegen is. Wil je de kosten voor jouw huurwoning concreet in kaart brengen, dan ga je best ten rade bij de verschillende partijen. Zo zorg jij voor een zo nauwkeurig mogelijk maandelijks kostenplaatje.
Het laatste vastgoednieuws? Dankzij VastgoedInsights krijg je een klare kijk op de vastgoedsector.