Een tweede verblijf in het buitenland? Hiermee houd je best rekening

Ben je net in het buitenland geweest en heb je daar de woning van je dromen gevonden? Loop dan niet te hard té snel van stapel en ga ook niet té snel voor een aankoop. Investeren in een tweede verblijf vergt immers rationele afwegingen. 

Dagelijks kopen zo’n 25 Belgen een tweede verblijf in het buitenland. Dat communiceerde de krant De Tijd vorige week nog. Dat brengt het totale aantal Belgische belastingplichtigen met een optrekje buiten ons eigen land op 200.546. Toch blijkt een buitenlands avontuur niet voor iedereen weggelegd, want steeds meer mensen worden bij de aankoop van een buitenlands optrekje opgelicht.  Om die reden is het bijzonder belangrijk dat je elke optie goed afweegt en niet halsoverkop ergens instort. 

Je stelt jezelf best de volgende vragen: 

Kies je voor nieuwbouw of voor een bestaand pand?

Wie kiest voor nieuwbouw, gaat best de achtergrond van de bouwheer of de projectontwikkelaar na. Beter nog, je vraagt best om een persoonlijke kennismaking om zo alle nodige informatie te kunnen achterhalen. Vraag naar reeds gerealiseerde projecten, referenties én naar de oorspronkelijke oprichters van het bedrijf. Bovendien kan je ook nog onderzoek doen naar de gepubliceerde jaarrekeningen en of deze solide zijn. 

In het geval dat de woning of het project nog moet worden gebouwd, ga je best niet in op de vraag om een grote aanbetaling te doen. In dit geval is een betaling in schijven per afgewerkt deel een pak interessanter én veiliger. 

Voorkom dat uw buitenlandse huizenjacht een nachtmerrie wordt

Vindt u tijdens de zomer dat gedroomde huis of appartement in het buitenland? In de roes van de vakantiesfeer moet u ook rationele afwegingen maken, al mag dat bij een goed glas wijn.

Elke dag kopen 25 Belgen een tweede verblijf of een woning in het buitenland, bleek deze week. Intussen hebben 200.546 Belgische belastingplichtigen een optrekje buiten de landsgrenzen. Maar daarmee gaat niet altijd een droom in vervulling. De afgelopen maanden doken meermaals verhalen op van Belgen die opgelicht werden. Om financiële katers te vermijden moet u in het begin van uw huizenjacht al enkele afwegingen maken.

Wees waakzaam bij het tekenen van de compromis of akte

Zoals bij elke vastgoedaankoop voorzie je bij het opmaken van het compromis of de aankoopbelofte best enkele clausules die je veiligstellen of je toelaten om in een later stadium anderen te betrekken. Vooral dat laatste is interessant, gezien je op die manier vermijd om voor een tweede keer overdrachtsbelasting te betalen. 

Eigen gebruik of voor verhuur?

Of je de woning zelf in gebruik zal nemen of je kiest om te verhuren, maakt een groot verschil. Aan het verhuren van een woning hangen namelijk regels en wetten verbonden, waaraan je strikt moet voldoen. Bovendien bepaalt het doeleind ook het belastingregime, want wie huurt, zal ongeacht het land zonder twijfel inkomstenbelastingen verschuldigd zijn. Hoe België met die extra inkomsten of het extra verblijf omgaat en hoe ons land dit in onze belastingaangifte verrekend, lees je hier. 

Hoeveel kost een tweede verblijf je?

De grootste uitgave bij het aankopen van een tweede verblijf, is de aankoop. Maar wat je steeds in het achterhoofd moet houden, is de jaarlijkse kosten waarmee je geconfronteerd zal worden. Onderhoud, verzekeringen, nutsvoorzieningen… Bovendien moet je in de meeste landen ook een jaarlijkste vastgoedbelasting betalen én er is ook nog de inkomstenbelasting op basis van gebruik.

Wil je jouw vermogensbelasting beperken? Dan kan het een goed idee zijn om te gaan lenen bij de bank. Een lening kan belastingen immers doen drukken of zelfs doen vermijden! Let wel op: ga eerst goed na welk krediet het meeste aangewezen is. Lees hier meer over de financieringsmogelijkheden.

Next generation

Wat maar al te vaak vergeten wordt, is de successieplanning. Kom je immers te sterven, dan zal je (buitenlands) nalatenschap in de meeste gevallen aan je kinderen worden doorgegeven. Echter moeten zij op élke woning of élk bezit een fikse som successiegeld betalen. Om die reden wordt er in België vaak gekocht met een gesplitste aankoop.

Ben je op zoek naar een tweede verblijf in het buitenland? Doe inspiratie op bij ImmoWatchers.be 

Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Ibiza stijl villa's
07829 Cala Tarida, Ibiza
Villa
3
Slaapkamer(s)
2 - 3
Badkamer(s)
100
m2
Bew. Oppervl.
100
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Design appartementen
07840 Santa Eulalia, Ibiza
Appartement
1 - 4
Slaapkamer(s)
1 - 4
Badkamer(s)
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 299.000 (excl. kosten)
Villa in Calasparra
30420 Calasparra, Murcia
Villa
2 - 3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
102
m2
Bew. Oppervl.
102
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 459.950 (excl. kosten)
Villa in San Pedro del Pinatar
30740 San Pedro del Pinatar, Murcia
Villa
3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
279
m2
Bew. Oppervl.
279
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 218.000 (excl. kosten)
Nieuwbouwappartement in Los Alcázares
Calle Infanta Elena, 30710 Los Alcázares
2 - 3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
83
m2
Bew. Oppervl.
83
m2
Bew. Oppervl.
Middelkerke, een charmante kustgemeente in België, is een verborgen parel voor liefhebbers van de zee en het strand....
Welkom in de wereld van puur genot aan onze Belgische kust dankzij Residentie PUR'EAU, een exclusief vastgoedproject van Lintoo Projects....
Gelegen aan de voet van de Mont Ventoux in het departement Vaucluse, Provence, is Malaucène een betoverend dorp....