Advies: Types investeringsvastgoed

Bij investeringsvastgoed denk je al snel aan een appartement aan zee of het binnenland of een vakantiehuis in het buitenland. Maar het investeringsaanbod is uiteraard veel ruimer dan dat.

Er zijn verschillende types investeringsvastgoed, elk met unieke kenmerken en potentiële voordelen.

Allereerst hebben we residentieel vastgoed, dat bestaat uit woningen zoals appartementen, huizen en vakantiewoningen. Dit type investeringsvastgoed wordt vaak gekozen vanwege de constante vraag naar huurwoningen en de stabiliteit van de huurinkomsten. Ontdek hier het investeringsaanbod op Immowatchers.

Daarnaast is er commercieel vastgoed, waaronder kantoren, winkelcentra, KMO units en industriële panden. Commercieel vastgoed kan aantrekkelijk zijn vanwege langlopende huurcontracten en hogere rendementen, maar het brengt ook risico’s met zich mee, zoals leegstand en economische schommelingen.

Een ander type investeringsvastgoed is het exploitatievastgoed, waaronder hotels, parkings en vakantieverblijven. Deze kunnen afhankelijk zijn van de toeristische sector en economische trends.

Verder zijn er nog specifieke niches, zoals studentenhuisvesting (studentenvastgoed) en seniorenwoningen (assistentiewoningen) die inspelen op specifieke behoeften in de markt. Deze segmenten kunnen aantrekkelijk zijn vanwege hun focus op groeiende demografische trends.

Het kiezen van het juiste type investeringsvastgoed hangt af van de individuele doelen, risicobereidheid en marktomstandigheden, en beleggers kunnen diversificeren door te investeren in meerdere vastgoedcategorieën.

‘Investeringsvastgoed blijft bijzonder waardevast’

De inflatie is de voorbije decennia nog nooit zo hoog geweest als vandaag. Toch blijft binnen de huidige economische context het investeren in vastgoed als vorm van belegging nog steeds zeer interessant. ‘Vastgoed blijft een van de meeste inflatiebestendige investeringen’, verklaart Wouter Dekemel van Alides REIM.

Vastgoedaanbod in investeringsvastgoed

Hieronder vind je een overzicht van het aanbod aan vastgoed in investeringsvastgoed in binnen -en buitenland.

Het volledige vastgoed aanbod op Immowatchers vind je hier.

Locatie
Zoeken
Budget
Price - slider
Price - inputs

Categorieën van vastgoed waarin kan worden geïnvesteerd

Er zijn verschillende categorieën van investeringsvastgoed waarin je kunt investeren, elk met zijn eigen kenmerken en mogelijkheden. Hier zijn enkele veelvoorkomende types van vastgoedinvesteringen:

Residentieel vastgoed

De traditionele en bekendste categorie van investeringsvastgoed omvat woningen zoals eengezinswoningen, appartementen, condominiums en vakantiehuizen. Residentieel vastgoed wordt vaak aangeschaft met als doel het genereren van huurinkomsten. Het kan zowel langetermijnverhuur als kortetermijnverhuur omvatten, bijvoorbeeld via platforms zoals Airbnb.

Commercieel vastgoed

Commercieel vastgoed omvat eigendommen die worden gebruikt voor commerciële doeleinden, zoals kantoren, winkelcentra, industriële gebouwen en magazijnen. Commercieel vastgoed kan aantrekkelijk zijn vanwege langlopende huurcontracten, hogere huurinkomsten en mogelijkheden voor waardestijging.

Exploitatievastgoed

Investeringsvastgoed, in dit geval exploitatievastgoed, betreft vastgoedobjecten die hoofdzakelijk worden aangeschaft en gebruikt voor hun operationele inkomsten in plaats van voor kapitaalgroei. Dit type vastgoedinvestering legt de nadruk op het genereren van regelmatige inkomsten uit de exploitatie van het vastgoed, zoals huurinkomsten of andere operationele opbrengsten.

Exploitatievastgoed omvat verschillende categorieën, waaronder:

Hotelvastgoed

Hotelvastgoed verwijst naar eigendommen die specifiek worden gebruikt voor de exploitatie van hotels, resorts, motels, hostels, of andere soortgelijke accommodaties. Het omvat zowel de fysieke gebouwen als de bijbehorende faciliteiten en voorzieningen die nodig zijn voor de gastenervaring. Hotelvastgoed kan variëren van kleine bed & breakfasts tot luxueuze vijfsterrenhotels en omvat verschillende soorten accommodaties, zoals kamers, suites, restaurants, vergaderzalen, zwembaden en fitnessfaciliteiten.

Lees hier meer over de belangrijkste aspecten van hotelvastgoed en bekijk ons aanbod Hotelvastgoed.

Zorgvastgoed

Dit type investeringsvastgoed omvat vastgoedobjecten zoals assistentiewoningen, pensioenflats en serviceflats. De exploitatie van deze vastgoedvorm is gericht op het organiseren van activiteiten en het verlenen van zorg- en medische diensten aan bewoners, die er tevens wonen.

Parkings

Investeren in parkeerplaatsen of parkings is een specifieke vorm van vastgoedinvestering die gericht is op het verwerven en verhuren van parkeerfaciliteiten. Het houdt in dat je eigenaar wordt van parkeerplaatsen of parkeergarages en deze verhuurt aan automobilisten op basis van korte of lange termijn.

Studentenvastgoed

Investeren in studentenvastgoed is een specifieke vorm van vastgoedinvestering die gericht is op het verwerven en verhuren van accommodaties voor studenten. Het houdt in dat je eigendom verwerft dat geschikt is voor studentenhuisvesting en dit verhuurt aan studenten tijdens hun studieperiode.

Meer weten over investeren in studentenvastgoed? Klik dan hier.

Conclusie - types investeringsvastgoed

Elk van deze types investeringsvastgoed heeft zijn eigen kenmerken en mogelijkheden, waardoor vastgoedinvesteerders een breed scala aan keuzes hebben bij het investeren in vastgoed. Informeer je daarom goed bij het maken van jouw keuze. 

Waarom investeren mensen in vastgoed? 

Investeringsvastgoed, investeren
5 Redenen waarom Vastgoed in Brussel een Slimme Investering is

Op zoek naar informatie over Advies: investeren in vastgoed?

Wij kunnen jou in contact brengen met een van onze lokale partners op basis van antwoorden op een aantal vragen.

Relevante artikels over Advies: investeren in vastgoed

Hieronder vind je een overzicht van artikels over Advies: investeren in vastgoed.