Is investeren in vastgoed nog interessant in 2024?

‘t Zijn turbulente tijden. Er heerst veel onzekerheid en prijzen swingen de pan uit. Daarnaast brengt ook je spaarboekje weinig tot niets meer op. Om die reden zijn veel particuliere beleggers op zoek naar manieren om hun spaarcenten alsnog op een slimme manier te investeren. Of een vastgoedaankoop daar één van is? Het antwoord is ja, mits je het op een slimme manier aanpakt. Met deze 4 tips genereer jij in 2024 een duurzaam rendement uit je huurinkomsten.

Inhoudstafel

2022 en 2023 op z’n minst gezegd 2 intense jaren. De wereldeconomie was nog niet bekomen van de pandemie of Europa kreeg te maken met de oorlog in Oekraïne en de daaraan gekoppelde energiecrisis. En dan hebben we het nog niet over de inflatie gehad, waardoor ook de prijs van ons boodschappenmandje de hoogte in schoot. De beurzen? Die zagen we met argusogen onderuit gaan. Om nog maar te zwijgen over ons spaarboekje…

Toch is er ook nog goed nieuws: zo blijft investeren in vastgoed nog steeds een relatief veilige en bovenal duurzame manier om je spaargeld alsnog te laten renderen. Althans… Als je het slim aanpakt.

Een goede EPC-waarde is key

Waar de locatie tot enkele jaren geleden dé doorslaggevende factor was voor het al dan niet investeren in vastgoed, ligt de focus vandaag steeds meer op energiezuinigheid. De piekende energieprijzen van 2022 en ook begin 2023 in acht genomen, dragen hier alleen maar toe bij. 

Hoe energiezuiniger de woning waarin je koopinteresse hebt, hoe minder extra (energie)kosten je zal moeten afstaan. En dat geldt niet enkel voor jou als investeerder of als bewoner, ook potentiële huurders kijken steeds meer naar de energiezuinigheid van huizen en appartementen. 

Bovendien geldt er in België vanaf januari 2023 ook een renovatieplicht voor energieverslindende woningen. Scoort je EPC bij de aankoop lager dan een EPC-waarde D? Dan ben je verplicht om je woning binnen de 5 jaar te renoveren. De werken die daarmee gepaard gaan, alsook de investeringen in materiaal, tikken alleen maar aan bij je finale budget.

Op volgende website kom je meer te weten over EPC voor een residentiële eenheid. 

Wanneer je gaat investeren kies dan voor nieuwbouw

Voortbouwend op voorgaande tip, draagt de keuze voor nieuwbouw automatisch bij aan de energiezuinigheid. Vandaag worden appartementsblokken en woningen zodanig gebouwd dat ze van bij de start zo goed als volledig voldoen aan alle normen. Hierdoor hoef je dus gedurende 15 jaar geen bijkomende onderhoudskosten te verwachten.

Kies je er daarentegen voor om een oudere woning te kopen, dan kan het zijn dat er hier en daar mankementjes zijn. Hierdoor kan je woning dalen in waarde. Daarenboven zullen de onderhoudskosten op termijn ook beduidend aantikken.

Wist je trouwens dat vastgoed met een goede EPC-score bijna 11% meer waard is dan energieverslindende woningen? Dat percentage zal komend jaar alleen nog maar toenemen. Reden te meer dus om te kiezen voor een nieuwbouwproject. 

Verhuis je binnenkort (naar een nieuwbouwwoning) en denk je er aan jouw eigen woning te verhuren, dan is volgend artikel te moeite waard eens door te nemen: Je huis of appartement verhuren: hoe begin je eraan?

Wacht niet te lang met investeren in vastgoed

Dat 2023 zonder twijfel een moeilijk economisch jaar wordt, hoeven je niet opnieuw te vertellen. Maar hoewel je door de onzekerheid gekoppeld aan de economische paniek de neiging zou hebben om de kat uit de boom te kijken, wacht je best niet te lang om effectief over te gaan tot aankoop.

Een goed renderende vastgoedinvestering wordt immers meer bepaald door de looptijd, dan door het moment waarop je het vastgoed aankoopt. Want zelfs wanneer de markt enkele jaren de tijd nodig heeft om op zijn positieven te komen, genereert een vastgoedaankoop dankzij de huurinkomsten in tussentijd wél al een passief inkomen.

Bovendien zal de vastgoedmarkt en de huurmarkt er de komende maanden en jaren ook stilletjesaan anders gaan uitzien. Zo blijkt uit onderzoek dat er steeds meer alleenwonenden op zoek gaan naar een huis of appartement om te huren. Omwille van een beperkter budget kiezen zij niet voor een riante woning, maar wel voor iets knusser en bovenal betaalbaarder. Dat is ook voor zij die met een klein(er) budget een vastgoedinvestering willen maken, positief nieuws. Hun vastgoed zal immers snel verhuurd zijn.

Wil je te weten komen hoe je start met investeren in vastgoed? Lees dan: Starten met investeren in vastgoed: zo ga je te werk

Haal je budget op een slimme manier op

Ja, een vastgoedinvestering is en blijft een grote aankoop. Bovendien is het een aankoop die we in de meeste gevallen niet in z’n volledigheid uit eigen zak kunnen betalen. Maar ook een lening aangaan kost geld en dan hebben we het nog niet over de stijgende rentevoeten gehad. 

Toch zijn er nog verschillende manieren waarop je ook met een minder groot budget een vastgoedinvestering kan maken. Enkelen daarvan zijn:

  • Het aangaan van een (klassieke) hypothecaire lening
  • Een wederopname van je kapitaal
  • Het eindtermijnkrediet (ook wel bulletkrediet genoemd)

Ben je in contact met een makelaar of met een of verschillende banken? Dan geven zij je met plezier meer informatie over de verschillende mogelijkheden. 

Op zoek naar meer informatie over investeren in vastgoed?

Ontdek de wereld van vastgoedinvesteringen en waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om in onroerend goed te beleggen. Vastgoed biedt tal van voordelen, waaronder kapitaalgroei, passief inkomen en diversificatie van beleggingsportefeuilles.

Op onze pagina “investeren in vastgoed” duiken we dieper in op de redenen waarom vastgoed als een solide investering wordt beschouwd.

Leer waarom vastgoedwaarden historisch gezien meestijgen met de inflatie, hoe huurstijgingen en herfinanciering in je voordeel kunnen werken, en waarom vastgoed als een tastbaar bezit bescherming kan bieden tegen inflatoire druk.

Ontdek de potentiële voordelen en overwegingen van vastgoedinvesteringen en maak jezelf vertrouwd met deze boeiende investeringsmogelijkheid die vele kansen kan bieden in een dynamische markt.

Te koop
Vanaf € 174.000 (excl. kosten)
Nieuwbouwappartement in Algorfa
03169 Algorfa, Alicante
Appartement
1 - 3
Slaapkamer(s)
1 - 2
Badkamer(s)
84
m2
Bew. Oppervl.
84
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Invest
Vanaf € 1.090.000 (excl. kosten)
Boerderijstraat 27
Boerderijstraat 27, 8500 Kortrijk
Studentenvastgoed
12
Slaapkamer(s)
6
Badkamer(s)
190.83
m2
Bew. Oppervl.
190.83
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Invest
Vanaf € 285.000 (excl. kosten)
Capronnier
Capronnierstraat, 1030 Schaarbeek
Appartement
1 - 5
Slaapkamer(s)
1 - 3
Badkamer(s)
Op aanvraag
Bew. Oppervl.
Op aanvraag
Bew. Oppervl.
Te koop
Invest
Vanaf € 198.500 (excl. kosten)
The Residance
Rue du Congrès 17, 1000 Brussel
Studentenvastgoed
1
Slaapkamer(s)
1
Badkamer(s)
Op aanvraag
Bew. Oppervl.
Op aanvraag
Bew. Oppervl.
Te koop
3,5%
Vanaf € 169.000 (excl. kosten)
Échelles.6
Laddersstraat 6, 1000 Brussel
Studentenvastgoed
1
Slaapkamer(s)
1
Badkamer(s)
Op aanvraag
Bew. Oppervl.
Op aanvraag
Bew. Oppervl.
Middelkerke, een charmante kustgemeente in België, is een verborgen parel voor liefhebbers van de zee en het strand....
Investeren in Gent met Altro Invest biedt niet alleen de mogelijkheid om te profiteren van de economische groei en culturele rijkdom van de...
Gent, de bruisende stad in het hart van Vlaanderen, is een verborgen parel voor het investeren in vastgoed....