4 tips voor het kopen van een woning op plan

Residentieel vastgoed vliegt tegenwoordig als zoete broodjes de deur uit. Nog voor je de kans krijgt om een zoekertje uitgebreid online of in real life te bekijken, is het appartement of het huis in hetwelke je geïnteresseerd bent, meestal al verkocht of verhuurd. Zelfs woningen die nog niet gebouwd of afgewerkt zijn, worden tegenwoordig al verkocht. Bij die laatste volstaat zelfs gewoon een plan om een finale beslissing te maken. Maar hoe pak je dat aan, een woning op plan kopen? Immowatchers geeft jou 4 tips.

Inhoudstafel

Doe voldoende onderzoek

Wie een woning op plan koopt, koopt meestal een appartement of een huis dat deel uitmaakt van een groter geheel of nieuwbouwproject. Dat wil dus zeggen dat niet enkel jij, maar ook nog andere kopers of mede-eigenaars betrokken zijn bij het project. Om verschillende uiteenlopende meningen en bijgevolg ook meer werk en vertragingen te vermijden, worden keuzemogelijkheden voor onder andere indeling van je appartement of de keuzes voor interieur beperkt gehouden.

Wie investeert in een woning op plan, moet dus vertrouwen in enerzijds zijn ‘fantastie’ (de woning staat er vooralsnog niet), anderzijds moet het vertrouwen andere partijen opdat het project goed wordt opgeleverd. Dat maakt het aankopen van een woning op plan een spannende investering.

Hoewel er veel zaken zijn die je niet in de hand hebt, zijn er factoren die je op voorhand wél kan inschatten. Heb je schrik voor nachtlawaai? Breng dan op voorhand meerdere malen een bezoek aan de omgeving van de nieuwbouwsite en bekijk wat voor overlast zou kunnen zorgen. Woon je graag in een autoluwe buurt? Ook dat is gemakkelijk te achterhalen. En zo zijn er nog talrijke voorbeelden van zaken die je op voorhand kan nagaan.

Leg alles duidelijk vast

Wanneer bepaalde keuzes worden gemaakt, leg je die best vast op papier. Hetzelfde geldt voor de timings die eraan vasthangen. Stel samen met de bouwheer en andere partijen een realistische en gedetailleerde planning op waarin ook alle gemaakte keuzes genoteerd staan. Zo vermijd je misverstanden, conflicten of vertraging in de toekomst.

Nog een tip: leg bij de eerste oplevering alle mankementen vast op papier. Zo ben je zeker dat je woning volledig, piekfijn en zoals jij het wil wordt opgeleverd.

Communiceer tijdig je interieurvoorkeuren

Wie een woning op plan koopt, kiest doorgaans voor een opdeling die vastgelegd werd op een plattegrond. Binnen het aangekochte pakket horen enkele basisbeslissingen als het op interieur aankomt. Wil je specifieke zaken uitkiezen als een keuken, een badkamer of bijvoorbeeld ingebouwde kasten, dan leg je die los van de aankoop van je plattegrond vast. Iedereen heeft immers een eigen smaak voor wat betreft interieur, en die smaak varieert al eens in prijs.

Maar hoe langer je wacht om een nieuwbouwappartement of -woning te kopen, hoe verder gevorderd het bouwproces is. Dat wil ook zeggen dat hoe langer je wacht, hoe minder inspraak je hebt in de keuze van je interieur. Ondanks dat bouwpromotoren continu op zoek zijn naar kopers, kunnen ze niet blijven wachten op effectieve verkopen om verder te kunnen met het afwerken van een pand.

Benieuwd naar de interieurtrends voor 2023? Neem dan een kijkje op onze instagrampagina.

Maak gebruik van de Wet-Breyne

De Wet-Breyne is een wet die je als koper (financieel) beschermt. Hij houdt in dat je voor een woning op plan een voorschot van max. 5% van de totaalprijs moet betalen. Het resterende bedrag los je dan af in schijven afhankelijk van hoe de werken vorderen. Er zijn alleen enkele voorwaarden vooraleer je beroep kan doen op de wet. Zo moet het pand dat je koopt bestemd zijn voor huisvesting. Daarnaast moet het ook worden gebouwd door slechts één bouwpromotor of aannemer en tot slot moet er minimum één jaar zitten tussen de voorlopige en de definitieve oplevering van het pand. Tot slot blijft e verkoper ook 10 jaar lang aansprakelijk voor eventuele verborgen gebreken.

Wil je een nieuwe woning kopen, maar weet je niet waar te beginnen? Dan stellen wij voor zeker eens een kijkje te nemen op ons aanbod overzicht.

Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Ibiza stijl villa's
07829 Cala Tarida, Ibiza
Villa
3
Slaapkamer(s)
2 - 3
Badkamer(s)
100
m2
Bew. Oppervl.
100
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 790.000 (excl. kosten)
Design appartementen
07840 Santa Eulalia, Ibiza
Appartement
1 - 4
Slaapkamer(s)
1 - 4
Badkamer(s)
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
61 - 178
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 299.000 (excl. kosten)
Villa in Calasparra
30420 Calasparra, Murcia
Villa
2 - 3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
102
m2
Bew. Oppervl.
102
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 459.950 (excl. kosten)
Villa in San Pedro del Pinatar
30740 San Pedro del Pinatar, Murcia
Villa
3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
279
m2
Bew. Oppervl.
279
m2
Bew. Oppervl.
Te koop
Vanaf € 218.000 (excl. kosten)
Nieuwbouwappartement in Los Alcázares
Calle Infanta Elena, 30710 Los Alcázares
2 - 3
Slaapkamer(s)
2
Badkamer(s)
83
m2
Bew. Oppervl.
83
m2
Bew. Oppervl.
Luxe vastgoed op Ibiza, meer dan alleen locatie en uitzicht. Vaak voorzien van geavanceerde technologieën en hoogwaardige afwerkingen....
In het bruisende Waregem, omarmd door een rijke geschiedenis en levendige gemeenschap, verrijst Villa Churchill, een parel van modern wonen....
Voor wie op zoek is naar een plek om in vastgoed te investeren, biedt Waregem een unieke mix van factoren die het overwegen...